na těsto
300 ml vlažného polotučného mléka
100 g másla
1 vejce
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
60 g
pekanové mouky
50 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
1/2 lžičky soli
na náplň
200 g
lískooříškového krému
100 g změklého másla
50 g
lískooříškových kostek
na dokončení
50 g másla
4 lžíce javorového sirupu
70 g
lískooříškových kostek
Mléko si ohřejte tak, aby bylo vlažné, ne horké. Rozmíchejte do něj lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte 10 – 15 minut odpočívat na teplém místě, dokud na povrchu nevzniknout bublinky. Kvásek je připravený pro použití. Přidejte tedy zbytek surovin potřebných na těsto. Vypracujte měkké těsto.
Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Změklé máslo vyšlehejte s lískooříškovým krémem.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.
Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou náplně a posypejte polovinou lískooříškových kostek. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.
Z rolády krájejte kolečka široká 2 – 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací misky vymazané máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne. Nechejte kynout půl hodiny na teplém místě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 25 až 30 minut. Ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem a posypejte lískooříškovými kostkami.