Vlašská jádra loupaná
Popis produktu:
Vlaššský ořech (Juglans regia) je plodem ořešáku královského, který dorůstá do výšky 10-40 metrů. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. První stromy se v Evropě začaly pěstovat v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Plodem je oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím. Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a mozkové činnosti také prospívají. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně - cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu.
Energie | 654 kcal |
Rostlinné tuky | 65 g |
Proteiny | 15 g |
Uhlohydrát | 14 g |
Vitamíny | A, B6,C,E,K |
Vláknina | 7 g |
Vápník | 98 mg |
Železo | 2,91 mcg |
Selen | 4,9 mcg |
Fosfor | 346 mg |
Hořčík | 158 mg |
Sodík | 2 mg |