Pro nikoho nebude překvapením, že ořechy jsou velmi přínosnými potravinami pro naše zdraví. To ostatně prokázalo již několik nezávislých studií. Hlavně
mandle pak mají určité benefity, a proto by měly být pravidelnou součástí jídelníčku každého z nás.
Přestože je součástí ořechů tuk, v žádném případě to neznamená, že by byly škodlivé a nezdravé. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které nemají žádný cholesterol a jeho hladinu v těle dokáží navíc snižovat. Velkým bonusem ořechů je i značný obsah bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek, které by neměly chybět v žádném jídelníčku. Hlavně mandle pak hrají, co se benefitů týče, prim. Čím si to zasloužily?
Dodávají obrovské množství živin
Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci.
Jsou nabité antioxidanty
Mandle jsou fantastickým zdrojem antioxidantů. Ty pomáhají chránit před oxidačním stresem, který může poškodit molekuly ve vašich buňkách a přispět k zánětu, stárnutí a nemocem, jako je rakovina. Silné antioxidanty v mandlích jsou z velké části koncentrovány v hnědé vrstvě slupky.
Mají vysoký obsah vitamínu E
Vitamin E je skupina antioxidantů rozpustných v tucích. Tyto antioxidanty mají tendenci se hromadit v buněčných membránách ve vašem těle a chrání vaše buňky před oxidačním poškozením. Mandle patří mezi nejlepší světové zdroje vitaminu E. Několik studií spojilo vyšší příjem vitamínu E s nižším výskytem srdečních chorob, rakoviny a Alzheimerovy choroby.
Mohou kontrolovat cukr v krvi
Ořechy mají nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Díky tomu jsou ideální volbou pro lidi s cukrovkou. Další výhodou mandlí je jejich pozoruhodně vysoký obsah hořčíku. Hořčík je minerál, který se podílí na více než 300 tělesných procesech, včetně kontroly hladiny cukru v krvi. Vysoký příjem hořčíku může zajistit zásadní zlepšení u metabolického syndromu a diabetu 2. typ
Snižují špatný cholesterol
Vysoká hladina LDL lipoproteinů v krvi – „špatný“ cholesterol, je dobře známým rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění. Vaše strava může mít zásadní vliv na hladiny LDL. Některé studie ukázaly, že mandle jej účinně snižují. Studie zjistily, že konzumace jedné nebo dvou hrstí mandlí denně může vést k mírnému snížení „špatného“ LDL cholesterolu a potenciálně snížit riziko srdečních onemocnění.