Ořechy jsou oblíbenou a zdravou pochoutkou snad na celém světě. Někdo má rád kešu ořechy a jiný zase arašídy nebo mandle. Pro každý druh je ovšem důležité jediné, a to, aby ořechy zůstaly co nejdelší dobu čerstvé. Jak ořechy správně skladovat, aby vám nežlukly dříve, než je přidáte do oblíbené snídaně nebo dezertu?
Proč se ořechy kazí?
Ořechy obsahují vysoké množství nenasycených tuků. Je to druh oleje, který je velmi náchylný na žluknutí. Zkažení se ještě urychlí v přítomnosti tepla, světla a kyslíku.
Jak poznat žluklé ořechy?
Na to, abyste poznali, jestli vaše ořechy dobré vám stačí dvě věci, a tou je čich a chuť. Zdravý ořech má krásnou čistou přirozenou oříškovou vůni, ovšem ořech žluklý spíše smrdí zatuchlinou. Pokud něco takového ucítíte, určitě to nebudete chtít jíst. Když kousnete do zdravého ořechu, ucítíte většinou jemně nasládlou chuť a krásnou máslovou a křupavou texturu. Zkažený ořech chutná trpce a nahořkle.
Jak skladovat ořechy?
Základem je skladovat ořechy na tmavém a chladném místě, například ve spíži, při teplotě 15-25°C. Nejdéle vám vydrží v nádobách, které nepropouští vzduch. Pokud jste udělali větší nákup nebo jen nestíháte tak rychle mlsat, můžete trvanlivost ořechů prodloužit! Jak? Pokud je vložíte do vzduchotěsného obalu a uložíte v ledničce, vydrží vám až o 2 měsíce déle. Pokud vám to přijde málo a máte velkou zásobu, tak dejte ořechy do mrazáku, kde vydrží až 1 rok. Ale pozor při rozmrazování! Rozmrazujte ořechy pomalu, abyste zachovali jejich křupavost, chuť i vůni.