Kešu ořechy jsou čím dál tím oblíbenější. Není divu. Plody ledvinovníku západního výborně chutnají, jsou plné vitaminů a minerálů, a proto také mají celou řadu zdravotních přínosů.
Složení kešu ořechů
I když kešu obsahují hodně tuků, jedná se o zdravé tuky, které nijak neškodí cévám a srdci. Celkový obsah kalorií je zároveň daleko menší než u jiných ořechů. Jediné, na co si je potřeba dát pozor, jsou sacharidy. Ty jsou v kešu oříšcích též zastoupeny. Dále pak tyto ořechy obsahují velké množství minerálních látek, vitaminů, bílkovin a vlákniny. Z minerálů a stopových prvků je v nich zastoupen především vápník, draslík, hořčík, selen, železo a zinek. Z vitaminů jsou bohaté na vitamin K, E a vitaminy skupiny B. Přibližně jedna hrst kešu ořechů odpovídá 12 % doporučené denní dávky vitaminu K a dvě hrsti odpovídají 25 % denní dávky hořčíku.
Kešu ořechy a vliv na naše zdraví
Kešu ořechy napomáhají udržovat zdravé srdce. Konzumací kešu proto předcházíme srdečním nemocem. Snižují hladinu špatného cholesterolu tím, že ho napomáhají absorbovat ze srdce i cév a přenášet ho do ledvin, kde může být rozložen. Pravidelnou konzumací kešu ořechů předcházíme i nejrůznějším onemocnění krve. Kešu ořechy jsou ideální volbou při doplnění potřebných minerálů k zachování zdraví nejen krve. Jako i ostatní ořechy i kešu zlepšují kognitivní funkce (soustředění, paměť atd.) a pomáhají vyrovnat se lépe se stresem, nervozitou a vyčerpáním. Pleť je při konzumaci kešu přirozeně vláčná, pružná a plná života. To vše díky oleji v kešu ořeších. Tento olej je bohatý na minerály, který je selen, zinek nebo fosfor. Zařazení kešu do jídelníčku udržujeme naše vlasy zářivé a plné síly, to vše díky kyselinám.
Doporučená denní dávka
Pro optimální účinky, o kterých jsme psali výše, jezte ořechy v jejich přírodní formě. Jejich mírně vyšší kaloričnost značně převyšuje jejich vysoký přínos pro zdraví. Klidně si je proto můžete dopřát i každý den. Na podporu zdraví je ideální těchto ořechů sníst přibližně 1 hrst denně.