Lyofilizace neboli sušení mrazem je šetrný proces, při kterém se z ovoce odstraní voda, ale zachovává se nutriční hodnota – tedy především obsah vitamínů, minerálních látek, ale také barvy, tvaru i aroma čerstvého zralého ovoce. Díky tomu si můžete vychutnat ovoce kdykoliv v roce, bez konzervantů, přidaného cukru či umělých dochucovadel. Oproti běžně sušenému ovoci si lyofilizované ovoce uchovává maximální množství živin, což z něj činí skvělou volbu pro každého, kdo dbá na vyváženou stravu. Kromě toho je křupavé a díky zachování tvaru dokonale imituje své čerstvé já, což lze využít třeba i při zdobení jídla. Díky své nízké hmotnosti a dlouhé trvanlivosti je ideálním parťákem na cesty i do práce.
Jako nutriční terapeutka doporučuji lyofilizované ovoce především v situacích, kdy není k dispozici čerstvé ovoce nebo kdy hledáte lehký a zároveň výživný snack bez přidaného cukru. Lyofilizované ovoce je skvělou volbou i pro ty, kdo chtějí kontrolovat svůj příjem sacharidů, protože obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukry bez dalších sladidel. Navíc jde o 100% čisté ovoce bez chemických přísad, což ocení každý, kdo si zakládá na zdravém kvalitním jídelníčku.
Lyofilizované ovoce lze snadno zařadit do pravidelného jídelníčku. Hodí se skvěle jako doplněk do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie. Dobře doplní domácí granolu, přidat ho můžeme i do pečiva, těst na muffiny, cookiesky či do proteinových tyčinek nebo si na něm pochutnat jen tako v podobě rychlé svačinky, ideálně v kombinaci s potravinou bohatou na bílkoviny, třeba skyrem nebo kefírem. Využití má také při přípravě ovocných čajů nebo jako přírodní ochucovadlo do dezertů, krémů či polev. Díky své intenzivní chuti stačí přidat jen malé množství, aby se jídlo obohatilo o sladkou chuť a aroma. Slavní masterchefové vyrábí vymixováním lyofilizovaného ovoce i prach, kterým zdobí své luxusní dezerty. Prach využijete i pro obalování raw kuliček, třeba z kešu oříšků, ovesných vloček a datlí. Zkuste.
Přestože je lyofilizované ovoce skvělou alternativou, nemělo by zcela nahrazovat čerstvé ovoce. Lyofilizované ovoce neobsahuje vodu a je koncentrovaným zdrojem energie, proto velikostí porce nemůže konkurovat svému čerstvému sourozenci. Lyofilizovanou variantu si nechte jako praktickou volbu na cesty, do práce nebo když chcete zvýšit příjem vitamínů v zimních měsících, kdy je méně čerstvého ovoce k dispozici. Na e-shopu Zdravé ořechy najdete široký výběr kvalitního lyofilizovaného ovoce, stačí si vybrat.
Jaké množství je ideální?
Mrazem sušené ovoce je velmi lehké, ale objemově působí jako větší porce. Myslete na to, že má více energie (cukru) na menší objem. Doporučená denní porce je proto nižší než u čerstvého ovoce, u dospělého zhruba 10x, tedy přibližně jedna hrst (20–30 g) - to odpovídá zhruba jedné porci čerstvého ovoce. Při jeho konzumaci je důležité hlídat celkový příjem energie, zejména pokud se snažíte o kontrolu hmotnosti.
Lyofilizované ovoce u malých dětí
Lyofilizované ovoce je sice bez cukru, ale obsahuje přirozené cukry v koncentrované formě, proto je nutné hlídat snědené množství. Doporučené porce:
• 1-3 roky: max. 5–10 g denně (malá hrstka)
• 3-6 let: max. 10–15 g denně
• 6+ let: 15–20 g denně
Ovoce se navíc lepí na zuby, což může zvyšovat riziko vzniku zubního kazu. Abyste tento vliv snížili, podávejte lyofiliozované ovoce ideálně během jídla (ne jako svačinku na mlsání) a poté nechte dítě napít vody.
S lyofilizovaným ovocem u nejmenších dětí se pojí i riziko vdechnutí (aspirace). Ovoce je lehké, křehké a může se snadno rozpadnout na drobné kousky, které dítě může vdechnout. Doporučení:
• Pro děti do 3 let vždy ovoce navlhčit (např. v jogurtu nebo vodě)
• Nepodávat v autě nebo při pohybu
• Vždy dítě hlídat při konzumaci
Lyofilizované ovoce je výborným doplňkem zdravé stravy. Vyzkoušejte různé druhy a objevte svou oblíbenou variantu na e-shopu Zdravé ořechy. Spolupracujeme s Mgr. Petrou Kuřátkovou, vystudovanou nutriční terapeutkou specializující se na výživu dětí a žen v reprodukčním věku. Znát jí můžete ze sociálních sítí pod jménem @nutrimamma.cz.