Mezi další oříšky nabité vitamíny bychom mohli zařadit pistácie. I ony totiž přináší našemu tělu prospěšné látky, a často bývají dokonce označovány za superpotravinu. Dnes se podíváme na to, proč se tyto zelené oříšky vyplatí mít v domácnosti stále po ruce.
Stručné info o pistáciích
Pistácie jsou plody keřovitého stromu s názvem Řečík pistáciový. Rostlina se dožívá až 400 let věku a má dlouhou historii. Archeologické nálezy totiž ukazují, že pistácie byla známá již kolem roku 6750 před Kristem. Strom byl pravděpodobně do Evropy zanesen ze západní Asie, přes antické Řecko nebo Řím. Už v té době byly pistácie považovány za luxusní pochoutku dostupnou lidem jen z těch nejvyšších vrstev.
Plodem je peckovice obsahující podlouhlé, jedlé semínko. Semeno, které bývá chápáno jako ořech, je sice kulinářský ořech, ne však z pohledu botaniky. Plod má pevnou, tvrdou, krémově zabarvenou vnější slupku. Když plod uzraje, barva slupky se typicky mění ze zelené na žlutočervenou barvu.
Tělu prospěšné látky obsažené v pistáciích
Pistácie mají vysoký obsah vlákniny a jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Kromě důležitých antioxidantů v nich najdete také celou řadu vitaminů – B6, B3 a vitamin C, a minerálních látek jako jsou železo, hořčík, fosfor, mangan, selen nebo zinek.
Účinky na naše zdraví
Ořechy, které díky svému obsahu prospěšných a důležitých látek, mají velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Jedná se o mimořádně cennou potravinu. Pistácie snižují hladinu LDL cholesterolu v těle. Podporují zdravé srdce (antioxidanty, fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny). Jsou hojně využívané při redukčních dietách (nízký obsah kalorií, vysoký obsah bílkovin, nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah nenasycených tuků). Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá při hladkém trávení jídla (30 gramů pistácií obsahuje asi 3 gramy vlákniny). Neutralizují volné radikály, které se tvoří v těle po buněčném metabolismu a mohou způsobit onemocnění např. rakovinu a srdeční onemocnění – antioxidanty. Působí jako ochrana proti cukrovce (antioxidanty pomáhají snižovat proces glykace a tím pomáhají při potírání cukrovky). Pomáhá při anémii (měď pomáhá při vyšší absorpci železa). V těchto malých oříšcích je asi 13krát více karotenoidů, které chrání náš zrak. Tento druh oříšků pomáhá při léčbě onemocnění trávicího traktu, žloutenky, anémie či dýchacích cest. Ideální pochutina pro pány, neboť zvyšují plodnost.
Zajímavost na závěr
Pistácie jsou čtyřikrát méně kalorické než ostatní ořechy. Ve 30 g najdeme jen 160 kalorií.