Bazalkové pesto - zelená omáčka z nadrcených bazalkových lístků, která má svůj původ v italském Janově. Celosvětově známá pochoutka se nejčastěji používá k dochucení těstovin nebo na bagety či opečený chléb, můžete ji ale využít i při přípravě masa nebo zeleninových salátů. Dnes na bazalkové pesto přinášíme recept.
Ingredience:
3 hrsti bazalky
½ lžičky soli
50 ml olivový olej
3 stroužky česneku
50 g
piniových oříšků
4 lžíce parmazánu
Postup:
Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost. Jakmile je pesto hotové, plní se do uzavíratelných sklenic. V lednici vydrží dlouho.