Toskánský chléb, který zvládne i ten, kdo chleba nikdy nepekl a zaručeně se povede. Stačí jen zamíchat, nechat vykynout a upéct. Kynutí probíhá ve dvou fázích. První probíhá v teple a druhá v lednici. Chlebu to dodá neuvěřitelnou chuť.
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny překládání a kynutí + přes noc v lednici, pečení 45 minut
Obtížnost: střední
Co ještě potřebujete: velký hrnec s poklicí, nejlépe litonový, ale může být i smaltovaný
Ingredience:
250g hladké mouky
250g pšeničné chlebové mouky
1 polévková lžíce medu
14g soli
375ml vody
250g bílého jogurt
1 lžička sušeného droždí
60g
vlašských ořechů
Postup:
Všechny suroviny kromě ořechů smíchat a zadělat těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Těsto přesuňte do mísy vytřené olejem, navrch nasypte ořechy a zakryjte proti osychání víkem, nebo igelitovou taškou. Během následujících dvou hodin budeme těsto „překládat“ - každou půlhodinu mísu odkryjeme a povytáhneme cíp těsta a ten přeložíme na protilehlou stranu, mísu pootočíme a opět povytáhneme cíp a přeložíme. To uděláme 4 x ze všech stran. Postupně tím i do těsta zapracujeme všechny ořechy. Necháme půlhodinu odpočívat a opět zopakujeme překládání. Po dvou hodinách od zadělání těsta už by mělo být vidět, jak těsto zvětšuje svůj objem. Necháme ho po posledním předkládání ještě hodinu odpočívat a poté dáme přes noc, nebo na 8 hodin do lednice. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Po vykynutí těsto vyklopíme z mísy na pomoučenou plochu a opatrně prsty vytáhneme na placku. S těstem pracujeme něžně a opatrně. Potom placku přeložíme z pravé strany do poloviny a to samé provedeme i na druhé straně a následně těsto shora zabalíme do válečku. Pomáháme si přitom moukou. Vytvoříme kouli a tu přendáme na pečicí papír vzniklým švem dolů. Pečicí papír s chlebem přendáme do hrnce, ve kterém budeme péct, hrnec přiklopíme a necháme vykynout, až bochník zdvojnásobí objem. Jakmile chleba bude dostatečně nakynutý, rozpálíme si troubu na 250 stupňů a nakynutý bochník ohladíme navlhčenýma rukama od mouky a svrchu nařízneme, aby nám při pečení samovolně nepraskal. Pod pečicí papír vhodíme kostku ledu, hrnec přiryjeme poklicí, dáme do rozpálené trouby a přikrytý pečeme 25 minut. Po 25-ti minutách poklici sundáme, teplotu snížíme na 230 stupňů a pečeme dalších 20 minut. Pokud chleba rychleji hnědne, přikryjeme na posledních 10 minut alobalem.
Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.