Luxusní sladká tečka, která vám nezabere příliš času – přesně to je crumble. Do tohoto ″koláče″ můžete použít jakékoliv ovoce, které příroda právě nabízí - borůvky, jahody, jablka, broskve, meruňky, jablka nebo třeba hrušky. Pak už potřebujete jen zapékací misku, nebo pekáček, ovoce a pár dalších surovin na drobenku. Tu můžete požít klasickou, nebo její křupavost zvýšit přidáním oříšků, semínek, ovesných vloček, fantazii se meze nekladou. Finální výsledek vás dostane.
Doba přípravy: 10 minut + 35 minut pečení
Počet porcí: 4
Obtížnost: lehké
Ingredience:
drobenka:
60g hladké špaldové mouky
45g
mletých mandlí (pro výraznější chuť mandle neloupejte)
50g másla studeného rovnou z lednice
40g třtinový cukr
skořice
ovocná část:
500g broskví oloupaných a nakrájených (nebo jiné ovoce)
3 polévkové lžíce rumu
Lžička vanilkového extraktu (nebo dřeň z vanilkového lusku)
Cukr na přislazení dle chuti a sladkosti ovoce
Rum na závěrečné pokropení dezertu
na dozdobení:
lyofilizované ovoce dle chuti (my použili
maliny a
višně)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Ze studeného másla, mletých mandlí, mouky, cukru a skořice vytvořte drobenku. Broskve oloupejte, pokrájejte, smíchejte s cukrem a rumem a naplňte do 2/3 mističky, nebo jinou zapékací formu. Ovoce posypte vrstvou připravené drobenky. Pečte 25-30 minut, dokud nezačne ovoce bublat a drobenka nebude zlatavá. Hned po vytažení z trouby ještě horký crumble pokropte rumem a posypte lyofilizovaným ovocem. Crumble chutná nejlépe ještě vlažný a může se podávat se zakysanou smetanou, případně kopečkem vanilkové zmrzliny.