Buddha bowl je vlastně taková miska plná hojnosti. Toto jídlo by mělo být dokonale vyvážené, barevně krásné a připravit ho můžeme i ve vegetariánské, nebo veganské verzi. Můžeme ovšem přidat i maso, nebo sýr. Miska by měla být vždy sestavena tak, aby obsahovala zdravé tuky v podobě ořechů, olejů, nebo avokáda, čerstvou sezonní zeleninu, bílkoviny, nějaké sacharidy a případně nějakou fermentovanou zeleninu, ať už kimchi nebo nakládané zelí. Misku tím doplníte o zdravé laktobakterie.
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2 porce
Obtížnost: lehké
Ingredience:
Avokádo
Ledový salát
Zelená cibulka
Fermentované zelí
Květák
Brambor
Sůl
Olivový olej
Uzená paprika
Slaná oříšková granola
Mix oříšků a semínek dle vlastní volby 300 g
200 g ovesných vloček
Olivový olej 70 ml
Lžička soli
½ lžičky uzené papriky
¼ lžičky kurkumy
Podle chuti mleté chilli
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mleté skořice
1 lžíce medu
Na servírování:
Slaná oříšková granola
Lyofilizované borůvky
Postup:
Oloupaný brambor nakrájíme na klínky, květák na plátky, potřeme směsí oleje a uzené papriky a dáme péct na 180 stupňů a pečeme do zlatova.
Oloupané avokádo rozmačkáme vidličkou na pastu, osolíme a pokapeme citronovou šťávou.
Uvaříme si vejce „na hniličku“, vychladlé oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
Papriku nakrájíme na proužky, cibulku na kolečka.
Na oříškovou granolu smícháme vločky se směsí oříšků a zvlášt si smícháme olej s medem a kořením, vzniklou pastu nalijeme na suchou směs, důkladně promícháme rukama, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut při 180 stupních dozlatova křupava. Během pečení párkrát zamíchejte, aby se oříšky nespálily
Do širšího polévkového talíře nebo misky sestavte připravené ingredience a posypte oříškovou granolou a lyofilizovanými borůvkami.