Velikonoce jsou svátky plné radosti, jara a svěžích chutí! A co by to bylo za sváteční chvíle bez něčeho sladkého? Tento citronový cheesecake je jako stvořený pro jarní oslavy – lehký, osvěžující a nádherně krémový. Jemné mascarpone se snoubí s vůní citronu, křupavým sušenkovým základem a špetkou vanilky. Navíc je příprava tak jednoduchá, že si ho zvládnete připravit i mezi všemi velikonočními přípravami. Tak si dopřejte kousek tohoto lahodného potěšení a užijte si sladké svátky!
INGREDIENCE:
100 g máslových sušenek (ideálně celozrnných)
1 lžíce
mandlové mouky
60 g změklého másla
200 ml smetany na šlehání (31 %)
špetka soli
250 g mascarpone
100 g moučkového cukru
½ lžičky semínek z vanilkového lusku
1 lžíce citronové šťávy (případně limoncella)
1 lžíce citronové kůry
kůra z citronu a plátky citronu na ozdobu
máta na ozdobu
mandle limoncello a blueberry na ozdobu
POSTUP:
Formu o průměru 17 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky nahrubo namelte a rukama promíchejte s máslem do drobenky. Na dno formy rovnoměrně a trošku do stran rozdělte těsto, přitlačte lehce do stran. Korpus pečte asi 8 minut. Nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
Mezitím vyšlehejte smetanu se špetkou soli. V míse promíchejte mascarpone s vanilkou, šťávou z citronu (nebo limoncellem) a kůrou z citronu. Pomocí stěrky opatrně vmíchejte šlehačku. Krém vložte na vychlazený korpus a rovnoměrně uhlaďte. Nechte v ledničce 2 hodiny chladit.
Hotový cheesecake ozdobte kůrou z citronu, plátky citronu, čerstvou mátou a mandlemi limoncello a blueberry od Zdraveorechy.cz.
Zdroj: Slepičárna blog.