Když se vám v kuchyni nechce stát „půl dne“ je dobré mít v záloze pár receptů na jednoduchá jídla, která jsou hotová raz dva. U toho dnešního navíc ani neušpiníte moc nádobí, a přitom bude obsahovat samé zdravé suroviny. Některé jistě máte doma, pak už stačí dokoupit, co chybí a skvělé kari je do půl hodiny na stole.
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 cibule
4 cm čerstvého zázvoru (případně sušený)
2 lžíce červené kari pasty
1,5 hrnku červené čočky
1 plechovka (400g) krájených loupaných rajčat
sůl
1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
500g špenátu
1 limetka
2 lžičky hořčičných semínek
2 lžíce řepkového či jiného oleje
Na servírování:
čerstvý koriandr
pražené nesolené arašídy
+ kdo che může přidat i 2 lžíce
arašídového másla
Postup:
Čočku zalijeme vodou a necháme půl hodiny bobtnat. Nebo alespoň než si připravíme ostatní. Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) necháme ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmícháme kari pastu, která vše krásně rozvoní. Nyní přidáme scezenou čočku, celou plechovku drcených rajčat a kokosové mléko. Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli. Za občasného míchání povaříme pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut - podle toho, jak dlouho byla čočka namáčená. Vmícháme šťávu z poloviny limety a špenát (500g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnáme a případně přidáme limetu nebo sůl. Místo soli můžeme dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo rovnou osolí a obzvláštní celé jídlo. Kdo chce mít extra krémovou konzistenci, přidá 2 lžíce arašídového másla No, a je to. Ještě posypeme čerstvým koriandrem, nasekanými nesolenými arašídy.