Varování: silně návykové
Doba přípravy: 45 minut + naložení višní 1-2 dny
Počet porcí: 40-48 ks podle velikosti
Obtížnost: lehké – středně obtížné
Ingredience:
Čokoládová ganache
300 g 60% čokolády
220 ml šlehačky
25 g másla
2 polévkové lžíce rumu
Ostatní
48 ks sušených proslazených
višní
Rum
Lyofilizované višně
Postup:
Proslazené sušené višně dáme do misky, zalijeme rumem a necháme 1-2 dny naložené.
Šlehačku s máslem přivedeme k varu, odstavíme, přidáme rum a nasekanou čokoládu a metlou rozmícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Vzniklou ganache necháme vychladnout a zatuhnout do lednice. Tento krok si můžeme připravit 1-2 dny dopředu.
Naložené višně přendáme na papírový ubrousek a osušíme co to jde.
Ze ztuhlé ganache vykrajujeme lžičkou větší kusy, které rukama tvarujeme, tak že doprostřed vmáčkneme jednu naloženou višeň a vytvarujeme hrudku nepravidelného tvaru (ono to ani jinak nejde). Je to práce patlavá, ale protože ganache je velice tvárná, jde to docela dobře od ruky. Hotové lanýže dáme ztuhnout do lednice a mezitím si připravíme višňový prach tak, že lyofilizované višně rozmixujeme v mixéru. Višňový prach nasypeme do misky a ztuhlé lanýže v prachu obalujeme. Doporučuji višňový prach přidávat do misky postupně, protože jak navlhá, tvoří se v něm hrudky a špatně se obaluje, takže je lepší obalovat pokaždé v nové várce prachu. Také je lepší obalovat lanýže krátce před konzumací, z téhož důvodu, prach vlhne, chuť to samozřejmě neovlivní, jen pokud musíte mít všechno dokonalé jako já, tak by vás vzhled lanýžů mohl poněkud iritovat. Je ale praxí dokázáno, že ani lanýže vyrobené půl dne dopředu a dle mého soudu už poněkud unaveného vzhledu, neodolaly nájezdu strávníků a zmizely během okamžiku.