Máte rádi věnečky? Pak musíte vyzkoušet francouzské éclairs. Stejně jako naše věnečky se tyto pochoutky dělají z odpalovaného těsta. Plnit a zdobit je pak můžete podle vaší chuti a momentální nálady. My jsme zvolili mandlový krém s příchutí slaného karamelu a dozdobili jsme je oříšky a lyofilizovanými jahodami.
Obtížnost: střední
Ingredience:
těsto
150 ml vody
80 g másla
3 lžičky
cukru
špetka soli
130 g hladké mouky
3 vejce
krém
350 g
mandlového krému se slaným karamelem
200 g změklého másla
poleva
100 g
hořkých čokoládových pecek
80 g smetany ke šlehání
na ozdobení
lískooříškové kostky
lyofilizované jahody
Postup:
Do hrnce dejte vodu, máslo nakrájené na kousky, cukr a sůl. Přiveďte k varu a vařte asi tři minuty. Poté přidejte mouku, hrnec nechejte na plotně a za intenzivního míchání nechejte těsto „odpálit“. Vzniknou vám menší nebo větší hroudy těsta. Po půl minutě míchání by mělo být hotovo. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Po vychladnutí si předehřejte troubu na 200 °C. Obsah hrnce dejte do mísy robota, nasaďte šlehací metlu a začněte šlehat na střední rychlost. Po jednom přidávejte vejce a další přidejte vždycky až tehdy, až je první plně zašlehané. Po zašlehání posledního vejce zkontrolujte, jestli je těsto pěkně hladké a kompaktní. Přendejte ho do cukrářského sáčku. Kdo nemá, může použít mikrotenový sáček, kterému ustřihnete rožek. Sáčkem stříkejte čárky na plech vyložený pečícím papírem. Nechávejte rozestupy asi 4 cm, protože těsto hodně nabyde. Pečte do zlatova, přibližně 20 minut. Při pečení neotevírejte troubu. Po upečení vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Až jsou základy zcela studené, rozkrojte je podélně napůl a naplňte jednoduchým krémem. Ten připravíte vyšleháním mandlového krému s máslem. Naplníte ho opět cukrářským sáčkem nebo obyčejný sáčkem s ustřiženým rožkem. Naplněné eclairs přiklopte horním dílem a dejte na hodinu do lednice. V hrnci mezitím přiveďte smetanu k varu a nasypejte do ní čokoládové pecky. Nechejte pět minut stát a poté rozšlehejte metličkou. Éclairs obalujte až v prochladlé čokoládě a to tak, že do ní namočíte každý kousek zvlášť, horním dílem. Ihned posypejte lískooříškovými kostkami a rozdrcenými lyofilizovanými jahodami. Skladujte v lednici.