Máte rádi sladké a zároveň jste zastánci zdravého životního stylu? Pak vám skvěle zapadne do vašeho stravovacího plánu tento zdravý fitness dezert do skleničky. Navíc, milujete-li perníčky, tento dezert pro vás bude jasnou volbou, volní i chutná po perníčcích, které krásně doplňuje nadýchaný tvaroh a lahodná jablíčka.
Ingredience na perníkové těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky + trocha mouky na podsypání
30 g třtinového cukru
20 g oblíbených ořechů (ideálně
pekanové či
vlašské)
15 g vanilkového proteinu
15 g medu
1 vejce + další 1 vejce na potření těsta
1 lžičky perníkového koření
¾ lžičky sody (případně 1 lžička kypřicího prášku)
Ingredience na krém:
250 g polotučného tvarohu
20 g medu
20 g vanilkového proteinu
Ingredience na jablečnou vrstvu:
20 g třtinového cukru
2 středně velká jablka
2 lžíce vody
1 lžičku skořice
šťávu z ½ citronu
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, do které přidáme namleté ořechy a všechny ostatní sypké suroviny na perníkové těsto. Dále přidáme vejce a med a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něj oblíbené tvary (velikost volíme takovou, aby se nám následně vlezly do skleničky). Do trouby rozehřáté na 170 °C vložíme vykrojené perníčky i zbytek rozváleného těsta a vše společně upečeme, doba pečení je cca 8 až 10 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu dezertu, kdy vyšleháme tvaroh s proteinovým práškem a medem. Dosáhnout chceme jemné konzistence krému. Na jablečnou vrstvu si oloupeme jablka, která nakrájíme na malé kostičky a následně je povaříme doměkka v hrnci společně s ostatnímu surovinami. Celou dobu jablka mícháme, aby se nám všechny ingredience hezky propojily a jablka se nepřipálila. Jablečnou směs necháme odležet a vychladnout. Nakonec se můžeme pustit do vrstvení dezertu, kdy do připravených skleniček dáváme postupně zchladlé perníčky, tvarohový krém a jablíčka. Top zakončíme tvarohovým přelivem, pár perníčky na ozdobu a pekanovými či vlašskými ořechy.