Podzimní jablečný koláč aneb dýní ani jablek není na podzim nikdy dost. A aby byl tento Apple Pie opravdu podzimní, doporučujeme vyhrát si se zdobením.
Ingredience:
350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
špetka soli
vejce na potření
Na jablkovou náplň:
8 jablek
150 g našeho třtinového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
hrst ořechů (
vlašské,
lískooříškové,
mandle) (ty v klasickém Apple Pie nejsou, ale my je prostě musíme mít všude)
1/2 lžíce mleté skořice
1 lžíce másla
Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a rozkrojte na čtyři dílky. Dejte je do mísy, zakápněte citronovou šťávou, posypte cukrem a skořicí, dobře promíchejte a nechte odstát alespoň hodinu. Mezitím dejte do mísy mouku se solí, na kostičky nakrájené studené máslo a vytvořte drobenku. Do ní přidejte studenou vodou a vypracujte těsto. To rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a dejte do lednice na cca hodinu. Jablka dejte do cedníku a nechte vykapat do hrnce. Ke šťávě přidejte lžíci másla a pomalu svařte na hustý karamel. Nechte ho mírně zchladnout, promíchejte a prozatím přikryjte pokličkou či utěrkou. Jablka promíchejte se škrobem. Jeden díl těsta rozválejte na tenké kolo o průměru cca 28 cm (forma by měla mít 26 cm). Plát těsta opatrně namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Okraje upravte, těsto propíchejte vidličkou. Přidejte jablka se škrobem, posypte nasekanými ořechy a zalijte karamelem. Druhou část těsta také rozválejte a vykrajujte z něj lístečky, jablíčka, ježečky nebo klidně hvězdičky (podle dostupných formiček), popř. ho jen rozkrájejte na tenké proužky. Na jablka s karamelem naskládejte různé (podzimní) tvary, nebo vytvořte mřížku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou třtinového cukru. Dejte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte cca 60 minut.