Jáhly se trochu vytratily z našich jídelníčků, což je škoda. Jsou totiž skvělou plodinou, která je obzvlášť cenná pro malé děti. Mají vysoký obsah minerálních látek důležitých pro stavbu kostí, kloubů a vaziv. Jednou z výhod je jejich jemná chuť, které děti neodradí. Jsou lehce stravitelné, bez lepku, a když je vyladíme ovocným přelivem a oříšky, tak si na nich pošmákne snad každý. Přeliv stejně jako oříšky můžeme všelijak měnit, proto si dnes kaši doplníme jablíčky a pekanovými ořechy.
Kaše:
100g jáhel
500ml mléka
špetka soli
1-2 lžíce javorového sirupu
1 lžička vanilky
Na jablečný přeliv:
2 jablka
mletá skořice (podle chuti)
1-2 lžičky šťávy z citronu
trochu citronové kůry (předem citron důkladně omyjeme)
1/2 lžičky mleté vanilky
4 lžíce javorového sirupu nebo medu
Na servírování:
hrst pekanových ořechů
2 hoblinky másla
javorový sirup (může být a nemusí)
Postup:
Jáhly spaříme horkou vodou a dáme do hrnce s mlékem a ostatními ingrediencemi na kaši. Přivedeme k varu a jemně táhneme za občasného míchání, dokud nebudou mít správnou konzistenci kaše. Mezitím z jablek odstraníme jádřinec, slupku a nakrájejte je na menší kostičky. Ty následně dáme do menšího hrnce spolu s dalšími surovinami na přeliv. Přilijeme trochu vody a jemně vaříme, dokud nebudou měkká tak akorát. Teď už jen uvařenou kaši rozdělíme do dvou mističek, přelijeme vařenými jablky, přidáme hoblinku másla, nasucho orestované pekanové ořechy a můžeme servírovat. Kdo má rád sladší, tak ještě zakápne javorovým sirupem. No, řekněte, že to není dobrota? A přitom zdravá.