Klasické broskve Melba podle francouzského kuchaře Escoffiera v původní verzi s vanilkovou zmrzlinou se dají připravit i ve zdravější verzi jogurtové a mimo sezonu s lyofilizovaným ovocem.
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4 porce
Obtížnost: lehké
Ingredience
Dobrý farmářský jogurt 1 kg
Med dle chuti
Vanilkový lusk
Lyofilizované broskve
Lyofilizované maliny
Postup:
Základem je opravdu dobrý farmářský jogurt. Jogurt si dopředu dáme odkapat tak, že cedník vyložíme plátýnkem, postavíme na misku a jogurt do vyklopíme do cedníku. Necháme v lednici odkapat několik hodin, doba závisí na množství tekutiny v jogurtu. Odkapaný jogurt přendáme do mísy, osladíme dle chuti medem a dochutíme vanilkou. Dobře rozmícháme a vrstvíme do misek, nebo skleniček … vždy vrstvu jogurtu posypat lyofilizovanými malinami a kousky broskví a znovu vrstvu jogurtu. Povrch uhladíme, opět posypeme ovocem, dáme na hodinku uležet do lednice a můžeme podávat. Základ zdravé snídaně, svačinky nebo dezertu je na světě.
Tip:
Odkapanou syrovátku z jogurtu nemusíte vyhazovat, ale můžete ji použít při pečení místo vody, nebo mléka.