Léto je tady a přináší s sebou jeho „ovocné dary”. Jedněmi z nich jsou jahody, které nás lákají svou chutí a vůní. Jahody jsou hodnotným zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc jsou nízkokalorické, takže je můžete pojídat jen tak na terase, ale i jako součást koktejlů, domácí zmrzliny nebo jogurtů. Nejčastějším a nejchutnějším využití jahod jsou ovšem pečené nebo nepečené dezerty. No a na jeden jahodový dezert dnes přidáváme recept.
Ingredience:
těsto:
150g hladké mouky
100g
mandlové mouky
2 žloutky
70g
moučkového cukru
125g másla
náplň:
500g měkkého tvarohu polotučného
2 vejce
200g
moučkového cukru
300g čerstvých jahod
1 lžíce škrobu
+ navíc: forma o průměru: 24cm
Postup:
Do mísy nasypeme hladkou a mandlovou mouku. Přidáme cukr a promícháme. Pak dáme žloutky a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pokud bude drobivé, můžeme přidat ještě dvě lžíce mléka. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho chvilku uležet. Mezitím si připravíme náplň. Jahody zbavíme stopek a rozmixujeme je na pyré. Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, škrob, cukr a prošleháme. Nyní vmícháme rozmixované jahody. Odpočaté těsto vyválíme nebo ho napěchujeme do formy tak, aby vznikly i okraje, a nalijeme na něj jahodovo-tvarohovou náplň. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 35 až 40 minut. Po upečení ho necháme vychladnout. Nakonec můžeme ozdobit jahodami a lístky máty.
Tip: náplň lze kombinovat i s mascarpone, zakysanou smetanou nebo poctivým hustým bílým jogurtem