Máme tady podzim, tím oficiálně skončilo období salátu a studených jídel. Dnes si proto upečeme kuřátko na mandarinkách, bílém víně, s žampiony a pekanovými ořechy. Tento netradiční, avšak chutný recept si oblíbíte.
Ingredience:
1 celé kuře
4 ks mandarinek
1 hrnek šťávy z pomeranče (čerstvě vymačkaná)
4 lžíce bílého vína (suché)
3 lžíce másla
4 lžíce šalotky/cibule (nadrobno nasekaná)
4 lžíce žampionů (najemno nasekané)
4 lžíce
pekanových ořechů
1 lžička sójové omáčky
2 stroužky česneku
sůl
Postup:
Očištěné kuře důkladně osolíme po obou stranách. Mandarinky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek (pokud mají) a nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme nasekané ořechy, cibuli, rozetřený česnek, 2 lžíce změklého másla, mandarinky, žampiony a trochu osolíme. Pomocí prstů si uvolníme kůži na prsou a pod ni rozetřeme/naklademe připravenou nádivku. V kastrůlku smícháme pomerančovou šťávu, víno, sójovou omáčku a přivedeme k varu. Nyní odstavíme a necháme zchladnout. Kuře položíme do máslem vytřeného pekáčku a zalijeme tekutou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi hodinu. Po chvíli teplotu snížíme na 180°C a během pečení kuře podléváme vodou a potíráme vypečenou šťávou. Upečené kuře (až je měkké) vyndáme z trouby, přikryjeme alobalem asi 10 minut a necháme odpočinout. Pak už můžeme naporcovat. Každou porci přelijeme výpekem a podáváme s dušenou rýží, protože krásně nasákne veškerou chuť z vypečené šťávy.