Asijská verze grilovaného špízu z marinovaného kuřecího masa, podávaného s báječnou jemně pikantní sladkokyselou omáčkou z arašídového másla a kokosového mléka, si vás získá exotickou chutí. Pojďte s námi vykouzlit lahodné exotické Satay.
Ingredience:
cca 3 ks kuřecích prsou
2 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku
200 ml kokosového mléka
1 lžička (římského) mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
1 ks chilli papričky
rýžový ocet
1 lžíce rozdrcených nesolených arašídů
1 lžička
sezamových semínek
sůl
Satay omáčka:
3 lžíce
arašídového másla
1 lžíce
rozdrcených nesolených arašídů
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička chilli
1 lžíce rybí omáčky
200 ml kokosového mléka
1 lžíce
třtinového cukru
1 lžička mletého koriandru
limetková šťáva
Postup:
Sójovou omáčku smíchejte s prolisovaným česnekem, kokosovým mlékem a kořením. Do této směsi vložte na proužky nakrájená kuřecí prsa a vše pořádně promíchejte. Nechejte chvíli marinovat a mezitím si připravte satay omáčku. Všechny ingredience na omáčku, kromě limetové šťávy, dejte do menšího kastrůlku a zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Na závěr vmíchejte limetovou šťávu a hrnec odstavte. Marinované kuřecí proužky napichujte cik cak na špejle a opékejte ze všech stran na rozpálené pánvi. Servírujte s omáčkou, kterou pro větší efekt ještě posypte orestovanými nasekanými arašídy, sezamem a koriandrem. Můžete podávat s oblíbenou rýží.