Kynutý vánoční věnec s oříškovou náplní a brusinkami je skvostná vánoční pochoutka, která dokonale spojí tradiční vánoční chutě s nádherným vzhledem. Tento sladký věnec je pečený z kynutého těsta, které je krásně nadýchané a jemné. Uvnitř ukrývá lahodnou náplň z oříšků, která se skvěle doplňuje s kyselkavými brusinkami, jež mu dodávají svěží a pikantní nádech. Věnec se krásně hodí na vánoční stůl jako slavnostní pečivo, které ohromí nejen svým vzhledem, ale i chuťovým zážitkem. Příprava není složitá, a přesto si můžete vychutnat pečivo, které rozvoní váš domov a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Ingredience na kynuté těsto:
380 g hladké mouky
8 g sušeného droždí
½ lžičky kypřicího prášku
Špetka soli
200 ml vlažného mléka
75 g másla pokojové teploty
50 g třtinového moučkového cukru
2 žloutky pokojové teploty
Polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry
50 g sušených brusinek
1 lžička vanilkového extraktu
1 polévková lžíce rumu
Ingredience na náplň:
200 g lískooříškové mouky pražené
2 bílky
50 g rozpuštěného másla
50 g třtinového moučkového cukru
2 polévkové lžíce rumu
1 lžička vanilkového extraktu
Mléko na potření věnce a mandlové plátky na ozdobení
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smíchejte mouku a cukr se sušeným droždím, kypřícím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami. V mléce rozšlehejte žloutky s mlékem, rumem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs zapracujte společně s máslem do mouky a vypracujte ručně nebo robotem hladké těsto. Mísu zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem, potrvá to cca 45 minut.
Následně si připravíme náplň. V míse smíchejte oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty. Vykynuté těsto vyválejte na obdélník asi 50x40 cm a potřete nádivkou. Těsto zarolujte a vzniklý váleček podélně rozkrojte a vzniklé dva díly zapleťte do copu. Snažte se mít rozkrojenou část nahoře, ale pokud se vám to nepodaří, nic se neděje, jen to lépe vypadá. Konce copu spojte dohromady a věnec přeneste na plech. Lepší je, když cop pletete už přímo na pečicím papíru, protože jinak by se vám věnec přenášel špatně. Povrch potřete mlékem a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 40 minut. Pokud se věnec připéká, přikryjte ho alobalem. Nechte vychladnout na mřížce.
Tip: Na vyválené těsto, potřené oříškovou náplní, můžeme navíc přidat 100 g marcipánu nakrájeného na malé kousky.