Galette – rustikální francouzský koláč je tou pravou esencí léta. Křehké těsto, plné šťavnatého ovoce, posypané hnědým cukrem a mandlemi… To zní lákavě a opravdu tomu tak je.
Doba přípravy: 30 minut + 35 minut pečení
Počet porcí: 4 středně velké galetky, nebo jedna velká
Obtížnost: lehké
Nepotřebujete žádnou formu, stačí obyčejný plech na pečení a kus pečicího papíru, vyválený kruh těsta totiž ohýbáte dovnitř kolem náplně.
Ingredience
těsto:
160 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
120 g studeného másla z lednice
Špetka soli
1 polévková lžíce cukru (nebo sáček vanilkového cukru, v tom případě už nemusíte dávat vanilku)
Vanilka
Pomerančová kůra
3 lžíce ledové vody (pokud vidíte, že se těsto nechce spojit, můžete dle potřeby přidat)
náplň:
Cca 8 broskví (záleží na velikosti) oloupaných a nakrájených na plátky
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
Třtinový cukr dle chuti, množství zvolte podle sladkosti ovoce
Dřen z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr, v tom případě už ale jiný cukr nedávejte)
1 polévková lžíce škrobu
1 lžička čerstvého tymiánu
Špetka soli
Postup:
Máslo do těsta použijte opravdu studené, nejlépe vytažené z lednice. Nakrájejte ho na kousky a spolu s moukou, cukrem a solí vypracujte hrubou drobenku. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Pak přidáte lžíci vody a velmi rychle promícháte. Pokud je třeba, vodu ještě přidejte. Kouli zabalíte do potravinářské folie a necháte chladit v lednici alespoň dvě hodiny (klidně i přes noc). Lepek v mouce začne pracovat a těsto se při rozvalování nebude trhat.
těsto:
Smíchejte v robotu mouku, mleté mandle a studené máslo nakrájené na kousky, cukr, pomerančovou kůru a sůl. Zpracujte na hrubou drobenku, ve které zůstanou viditelné kousky másla.
Přidejte lžíci vody a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Těsto nechejte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a vyválejte do kruhu o tloušťce 3 mm a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Asi 2 cm od okraje nechejte volné a doprostřed těsta rozprostřete broskvovou náplň a okraje zahněte dovnitř, klidně je trochu přitlačte k sobě. Okraje potřete šťávou, která zbyla v misce z broskví a celou galetku posypte plátky mandlí.
Troubu předehřejte na 175 stupňů a galette pečte 35 - 40 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním ji nechte vychladnout.
náplň:
Oloupané a nakrájené broskve ve větší misce smíchejte s rumem, solí, cukrem, vanilkou, citronovou šťávou a tymiánem. Jako poslední vmíchejte škrob.