Linecké cukroví na vánoční stůl se tradičně dělá pouze z mouky a většinou se kolečka slepují rybízovým džemem. Pravý linecký koláč se zase dělá z mouky a lískových oříšků a plní malinovým džemem. Tohle je to nejlepší z obojího a způsob, jak vyzkoušet linecké cukroví tak trochu jinak.
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Počet porcí: 25-30 sušenek
Obtížnost: lehké
Ingredience:
60 g másla
80 g
třtinového moučkového cukru
170 g hladké mouky
110 g
lískooříškové mouky pražené
70 g
vlašskooříškové mouky
½ lžičky skořice
vanilkový extrakt ¼ lžičky
špetka soli
1-2 lžíce mléka (přidat až na konci, podle toho, kolik je třeba)
Postup:
Máslo s cukrem vyšlehat do načechrané pěny (trvá to 5-8 minut). Zvlášť smíchat ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Pomocí stěrky přidat směs mouky k máslové směsi a míchat dokud se vše nespojí. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka a vypracujte. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 2 hodiny chladit do lednice.
Po vychlazení těsto nechte asi 10 minut povolit, aby šlo lépe rozválet. Těsto rozválejte (lépe se rozvaluje mezi dvěma archy papíru na pečení, protože je drobivější. Vykrajujte tvary podle libosti a vykrájené sušenky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte 10-12 minut při 175 °C. Dávejte pozor, aby se vám nespálili, každá trouba peče trošku jinak. Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce. Sušenky slepujte malinovým džemem. Pokud máte vrchní část s vykrojeným tvarem, aby byl vidět džem, a chcete mít sušenky pocukrované, tak před slepováním vrchní vykrojenou část sušenek pocukrujte moučkovým cukrem a teprve poté slepte. Tím zabráníte poprášení malinového středu.