Linecké s pistáciovým krémem jsou elegantní a vynikající vánoční cukroví, které spojuje klasiku s netradičním twistem. Měkké a křehké linecké těsto se v tomto receptu nádherně doplňuje s jemným a aromatickým pistáciovým krémem, který cukroví dodává unikátní chuťový rozměr. Tento recept je ideální pro ty, kteří si rádi pochutnají na něčem trochu jiném, než na tradičních vánočních sladkostech, a chtějí obdarovat své blízké něčím opravdu výjimečným.
Těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
50 g
cukru krupice
20 g
moučkového cukru
1 žloutek
semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry
Krém:
75 g másla pokojové teploty
50 g cukru krupice
100 g
pistáciového krému KK
Na dokončení:
hořká nebo mléčná čokoláda
1-2 lžíce smetany ke šlehání
pistácie
Postup:
Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici. Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát. Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8-9 minut. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme. Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme.
Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání. Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.