Linecké těsto je jednoduché, jeho příprava zabere chvilku a výsledek snad nikdy nezklame. Jeho další výhodou je, že je hodně univerzální. Připravit z něj lze sušenky, cukroví a i skvělé koláče. Dnes přinášíme chutný, jednoduchý a rychlí recept na linecký koláč s pistáciemi.
Obtížnost: lehké
Suroviny:
250g hladké mouky
140g másla
1 vejce
80g
moučkového cukru
Kůra z 1 citronu
1 polévková lžíce citronové šťávy
Rybízová marmeláda
Pistáciové kostky Alika
Postup:
Mouku spolu s cukrem prosejte do mísy robota. Přidejte na kousky nakrájené máslo, citrónovou kůru, šťávu a pomocí „K“ nástavce míchejte, dokud nevznikne drobenka. Poté přidejte vejce a opět krátce promixujte. Hned, jakmile se začne hmota spojovat a vytvoří se hladké těsto, vysypejte ho na pracovní plochu. Krátce propracujte rukou, vytvořte valeček, který následně zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice, kde bude alespoň 2 hodiny odpočívat.
Z těsta vyválejte plát o síle cca 4mm a přendejte do máslem vymazané formy. Povrch koláče pomažte dostatečným množstvím rybízové marmelády a posypejte pistáciovými kostkami. Dejte do trouby péct na 180 stupňů do zlatova.