Vánoční cukroví, na kterém si pochutnají i mlsalové, kteří se běžně snaží jíst zdravě. Marokánky s čokoládou jsou plné ořechů a sušeného ovoce. Uvidíte, že si na nich smlsnou úplně všichni.
Počet porcí: asi 20 marokánek (o průměru 10 cm)
příprava: 60 minut + zdobení
Ingredience:
125 ml smetany 33%
50 g másla
200 g moučkového cukru
50 g medu
80 g hladké mouky
250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle)
250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas)
300 g hořké čokolády (ideálně 70 %)
Postup:
Smetanu spolu s máslem a cukrem smíchej v hrnci a přiveď k varu. Vař za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmíchej med, přidej nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vař na mírném plamenu přibližně 5 minut.
Poté odstav a po chvilce (asi po 5 minutách) přidej mouku, pořádně promíchej. Plechy vylož pečicím papírem. Směs naber velkou lžíci a tvaruj marokánky na plechu. Dávej je dál od sebe a tvaruj do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžeš dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.
Troubu rozehřej na 200°C. Marokánky peč dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháš v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více). Po upečení nech marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu. Marokánky otoč a potři je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Nech zatuhnout. Můžeš jíst hned nebo je uložit na suché a chladné místo.
TIP: Na marokánky můžeš použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Přidat můžeš i usušenou citronovou kůru. Do smetany vmíchat mletou skořici, hřebíček a badyán. Dokonce i přidat i alkohol, rum nebo whisky.