Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve kterém není žádný přidaný cukr, tuk, ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka. A v tomhle případě rozhodně neplatí rovnítko zdravé = není dobré.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 30-40 kousků (záleží na jakou velikost budeme krájet)
Obtížnost: lehké
Ingredience:
20 g lněného semínka nadrceného – zalijeme 50 ml vody necháme 10 minut nabobtnat
140 g lískooříškové mouky ALIKA
80 g datlí bez pecky
130 g jablečného pyré (pokud je domácí, je to bezva)
90 g kokosové mouky ALIKA
1 lžička skořice
1/2 lžičky mleté vanilky, nebo vanilkového extraktu
Špetka soli
½ lžičky jedlé sody
100 g rozinek
100 g pekanových ořechů (můžeme zaměnit za vlašské)
50 g sušených brusinek
Postup:
Vložíme do mixéru lískooříškovou mouku. Lískooříškovou mouku vložíme do mixéru a zapneme, potom postupně přidáváme další ingredience: len, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujeme a přidáme rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
Pekáček (cca 30x20 cm) vyložíme pečicím papírem a hmotu do něho natlačíme. Pečeme při 190 °C asi 20 minut. Necháme mírně vychladnout a nakrájíme.