Ořechoví šneci se skořicovou polevou? Tohle musíte ochutnat! Tito voňaví šneci s oříšky a skořicí jsou jako stvoření pro líná víkendová rána. Jemné kynuté těsto, křupavé lískooříškové kostky a sladká poleva.
Ingredience na těsto:
300 ml mléka
50 g másla
500 g hladké mouky
50 g
cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
1 vejce
Ingredience na náplň:
100 g másla, změklého
100 g cukru krystal
2 lžičky mleté skořice
100 g
lískooříškových kostek
Ingredience na polevu:
30 g mléka
30 g másla
160 g
cukru moučka
1 lžička mleté skořice
Postup:
Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo). V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout.
Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Máslo s cukrem a skořicí prošleháme do krému a potřeme jím těsto, posypeme ho oříšky. Těsto svineme v roládu a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny šneky naskládáme do formy vymazané máslem, ideálně s centimetrovými rozestupy, a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky pečeme dozlatova, asi 40 minut.
Na polevu rozpustíme máslo v mléce, odstavíme ze sporáku, vmícháme cukr a skořici a dohladka rozmícháme.