Na dnešní den připadá letní slunovrat neboli začátek astronomického léta. Sluníčko už pořádně hřeje a nejlepší na zchlazení je zmrzlina. Přinášíme recept na domácí oříškovou zmrzlinu, na kterou není potřeba zmrzlinovač.
Ingredience:
250 g
lískových ořechů (nebo ty, které máte rádi)
500 ml plnotučného mléka
320 ml smetany
150 g
cukru
1 a půl polévková lžíce kukuřičného škrobu
2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu špetka soli
Postup:
Jako první si předehřejte troubu a do ní dejte na cca 10 minut rozvonět ořechy. Jen co ořechy vychladnou, pomocí tyčového mixéru z nich udělejte pastu (chvíli to trvá, ale opravdu to jde). Pokud si chcete přípravu usnadnit, použijte místo domácí lískooříškové pasty kupovanou (
KK lískooříškový krém).
Do menší misky dejte dvě lžíce mléka spolu s kukuřičným škrobem a rozmíchejte v kašičku. Do hrnce vlijte zbylé mléko, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a na mírném ohni přiveďte k varu. Směs vařte asi 4 minuty, přidejte kašičku z mléka a škrobu a vařte, dokud směs slabě nezhoustne. Poté směs sundejte z plotny a vmíchejte do ní ořechovou pastu. Nechte vychladnout, nakonec směs vlijte do zmrzlinovače a je skoro hotovo. Když nemáte zmrzlinovač, tak směs nalijte do uzavíratelné misky/krabičky a dejte do mrazáku. Během dvou hodin směs několikrát promíchejte (čím častěji, tím bude zmrzlina krémovější). Podávejte v miskách či pohárcích a dozdobte oříšky, můžete přidat i mátu.