Trošku netradiční příprava palačinek, kterou můžete použít i jako slavnostnější dezert.
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut odpočinek těsta + smažení
Počet porcí: 6 ks palačinek na 2 malé nebo jednu větší roládu
Obtížnost: lehké
Ingredience
Těsto:
1 vejce
130 ml mléka pokojové teploty
1 polévková lžíce rumu
75 g hladké mouky
20 g
mandlové mouky
2 polévkové lžíce
třtinového cukru
1 polévková lžíce holandského kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky skořice
Špetka soli
Krém:
300 ml šlehačky
2 polévkové lžíce
třtinového cukru
4 polévkové lžíce
lyofilizovaných meruněk rozmixovaných na prach
6 ks
lyofilizovaných meruněk na posyp + další na ozdobu
1-2 ks
sušených meruněk
Postup:
Lyofilizované meruňky si v mixéru nadrtíme na jemný prášek. Meruňky z uzavíratelného sáčku vyjmeme a nadrtíme těsně před použitím, protože velice dobře a rychle přijímají vlhkost a pokud by vám navlhly, už vám nepůjdou nadrtit a zvlhlý prášek zase nepůjde sypat.
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme s cukrem a vanilkou do polotuha, přisypeme meruňkový prášek a šleháme. Protože prášek hodně absorbuje tekutinu, působí v tomto případě nejen k dochucení krému, ale i jako ztužovač na šlehačku, takže se nelekněte, že vám vyšlehaný krém rychle zhoustne. Krém si můžete odložit a pustit se do přípravy palačinek. Na palačinky si metlou vyšleháme vejce s polovinou mléka, vanilkou, solí, cukrem, kakaem, skořicí a moukou a šleháme zbytek mléka a rum a vmícháme mandlovou mouku. Pokud je potřeba, ještě naředíme mlékem a těsto necháme 30 minut odpočinout. Palačinky osmažíme z obou stran na trošce přepuštěného másla. Po vychladnutí poskládáme palačinky do řady vedle sebe tak, aby se vždy částečně překrývaly, potřeme meruňkovým krémem, posypeme dalšími meruňkami, které stačí nadrtit prsty na hrubší prach, a sem tam položíme kousky sušených meruněk. Palačinky začneme z kratší strany rolovat. Hotovou roládu ozdobíme lyofilizovanými meruňkami a krájíme na plátky.