Bábovka je oblíbený český moučník, na který má snad každá rodina ten svůj osvědčený recept. Co ji ale tentokrát zkusit vylepšit a upéct ji s pistáciemi a spoustou bílé čokolády?
Ingredience:
těsto:
200 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
4 vejce
200 g cukru krystal
50 g
pistáciového krému
200 g hladké mouky
150 g
pistáciové mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
poleva:
100 g bílé čokolády
50 g smetany ke šlehání
1 lžíce
pistáciového krému
kousky pistácií
Postup:
V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Hotovou ganache necháme zchladnout na pokojovou teplotu. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabydou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme čokoládovou ganache a pistáciové máslo. Nakonec vmícháme obě mouky, kypřící prášek a sůl.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 50 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě 10 minut zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.
Na polevu ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Nakonec vmícháme pistáciový krém. Necháme mírně zchladnout a polijeme jí vychladlou bábovku.
Recept připravila: Kateřina Šišková (@navidlickublog)