I ten, kdo cheesecake nikdy nepekl, jej zvládne s dnešním receptem od Katky Šiškové hned napoprvé. Sušenkový základ s pistáciovou moukou, jemným smetanovým krém a borůvkami tvoří dokonalou kombinaci chutí.
(forma o průměru 20 cm)
Korpus
150 g kakaových sušenek
50 g
pistáciové mouky
80 g rozpuštěného másla
Náplň
350 g čerstvého smetanového sýra (cream cheese)
200 g bílého jogurtu řeckého typu
100 g
cukru moučka
200 ml smetany ke šlehání
6 plátků želatiny
100 ml mléka
3 lžíce
pistáciového krému
250 g kanadských borůvek
40 g
cukru
Na ozdobu
100 g čerstvého smetanového sýra
50 ml smetany ke šlehání
15 g
cukru moučka
borůvky,
pistáciové kostky
Postup
Nejdříve si připravíme borůvkový rozvar. Borůvky povaříme s cukrem a 130 ml vody, až změknou, max. 10 minut. Rozmačkáme je vařečkou a necháme zchladnout. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečicím papírem, boky lehce vymažeme máslem. Sušenky rozmixujeme najemno, smícháme s pistáciovou moukou s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačíme na dno formy. Dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Mezitím si připravíme krémovou náplň. Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky s mlékem, poté mléko opatrně ohřejeme skoro k bodu varu, na sporáku nebo v mikrovlnce, a želatinu v něm rozpustíme. V míse lehce prošleháme sýr, jogurt, cukr a smetanu na hladký krém. Do misky s želatinou vmícháme 2 lžíce krému a pak celou směs přidáme do mísy s krémem. Náplň rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme pistáciovou pastu, do druhé borůvkový rozvar (20 g si necháme do krému na ozdobu). Náplň střídavě nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc. Nakonec cheesecake podle chuti dozdobíme. Vyšleháme sýr, smetanu, cukr a borůvkový rozvar na pevný krém a na cheesecake nastříkáme malé bobky krému pomocí cukrářského sáčku s kulatou/řezanou zdobicí špičkou. Přidáme borůvky a pistáciové kostky.
Autorka: Kateřina Šišková (Na vidličku)