Dochází vám nápady, co rychlého si v létě uvařit/ upéct? Pak vyzkoušejte quiche. Tento tradiční francouzský slaný koláč vás překvapí svou jednoduchou přípravou a chutí. Navíc ho můžete vyzkoušet téměř s jakoukoliv náplní.
Ingredience:
korpus
170g mandlové mouky
30g hladké mouky
80g studeného ghí
1ks vejce
1/4 lžičky soli
náplň
1 lžíce ghí + 1 lžíce navíc
1ks větší cibule
1 stroužek česneku
70g špenátu
1 lžička tymiánu
6ks žampiónů
200ml smetany
3ks vejce
½ lžičky dijónské hořčice
½ lžičky soli
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
150g čedaru (nebo jiného sýra)
1ks mozzarella
5ks cherry rajčata
Postup:
Předehřejte si troubu na 175 °C.
Smícháním všech surovin na korpus si rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte odležet do lednice alespoň na 20 minut. Zmačkaný papír rozložte. Na něj položte těsto a na těsto položte 2. kus papíru. Přes papír rozválejte těsto do výšky cca 3–5 mm. Pak přesuňte těsto na pečicím papíru do formy. Prsty upravte okraje. Spodek těsta propíchejte vidličkou a pečte cca 15 min.
Nyní si připravte náplň, na ghí másle si orestujte kostičky cibule a česneku dozlatova. Žampióny nakrájejte na tenké plátky a přihoďte je na pánev k cibuli a česneku. Přidejte druhou lžíci ghí. Jakmile žampióny změknou, přidejte špenát a 1 lžičku čerstvého tymiánu. Restujte cca 2 minuty. Vejce rozšlehejte s 200 ml smetany, ½ lžičkou dijonské hořčice. Přidejte čerstvý pepř a ½ lžičky soli. Čedar nastrouhejte nahrubo.
Na upečený korpus nasypte cca 1 polovinu nastrouhaného sýra. Přidejte orestovanou směs, následně přidejte zbylý sýr, zalijte smetanou s vejci. Navrch poklaďte plátky mozzarelly a rajčaty. Pečte cca 30 min na 175 °C.