Po období cuketových a rajčatových receptů pomalu přichází čas dýní a červené řepy. Řepa je teď krásně šťavnatá a v kuchyni ji můžete využít na tisíc způsobů. Dnes přinášíme recept na slaný řepný závin z listového těsta.
Doba přípravy: 30 minut + 40-45 minut pečení
Počet porcí: 4 záviny
Obtížnost: střední
Ingredience
Těsto:
280 g hladké mouky
130-140 g teplé vody
30 g oleje
1 vejce
1 lžička octa
Špetka soli
Máslo na potření
Náplň:
4-6 kusů červené řepy
VlašskoOřechová mouka Alika
Sůl, pepř
Sýr typu Balkán nebo Feta
Vlašské ořechy
Sezam
Postup
Těsto:
Ze všech surovin vypracujte vláčné a hladké těsto, které nechte v teple na hodinku odpočinout. Těsto rozdělte na 4 díly. S jedním budete pracovat, ostatní zakryjte fólií. Mezitím si rozpusťte máslo na potření, aby zchladlo. První kousek těsta předválejte a přeneste na utěrku posypanou moukou. Těsto začněte vytahovat od středu ke krajům a dejte pozor, aby se nepotrhalo.
Plnění:
Řepu nastrouhejte nahrubo, sýr nadrobte na malé kousky. Vytažený plát rovnoměrně posypte moukou z vlašských ořechů, rozprostřete nastrouhanou řepu, trochu osolte, opepřete, poklaďte sýrem a kousky vlašských ořechů. Na okrajích těsta nechte cca 2 cm volné. Plát směrem od sebe přehněte těsto přes náplň, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte. Hotový závin přeneste na plech s pečícím papírem, dejte ho spojem dolů, potřete rozpuštěným máslem a posypte sezamovými semínky. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzduch na 180°C a pečte 45-50 minut.