Dýně jsou typickou podzimní surovinou pro vaření. Dá se z nich udělat spousty dobrých jídel – slaných, sladkých i pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. No a dnes na jednu takovou přinášíme recept.
Počet porcí: 4
Obtížnost: lehké
Ingredience:
1 kg dýně
3 lžíce másla
1 cibule
1 stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce citrónové šťávy
3–4 proužky pomerančové kůry (nemusí být)
300 ml mléka
sůl
pepř
na ozdobu: 4–6 lžic tučné smetany
dýňová semínka
Postup:
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty. Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla. Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka. Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.