Máte rádi nadýchané dozlatova upečené makovky (loupáčky), které se při zakousnutí rozplývají na jazyku? Zkuste si doma upéct sladké rohlíky plné ořechů, které jsou stejně tak dobré. Pozor! Když jsou právě vytažené z trouby, nedá se jim vůbec odolat.
Ingredience
těsto:
450 g hladké pšeničné mouky
50 g
lískooříškové mouky
250 ml vlažného mléka
80 g
třtinového cukru
80 g změklého másla
20 g čerstvého droždí
špetka soli
1 vejce
na dokončení:
4 lžíce
líškooříškové mouky
1 vejce
ořechové kostky
Postup
Do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru a nadrobte droždí. Nechejte na teplém místě odpočívat asi 10 minut a až budou na povrchu bubliny, přidejte zbylé suroviny. Umíchejte těsto, které nechejte v teple kynout přibližně hodinu.
Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, prohněťte a rozdělte na 10 až 12 dílů. Každý díl rozválejte na trojúhelník. Vedle pomoučené plochy ještě nasypejte jemně mleté lískové ořechy. Položte na ně rozválený trojúhelník a ještě lehce přejeďte válečkem. Tak se ořechy vtlačí do těsta. Zamotejte rohlík, ohněte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech vejde asi 6 rohlíků. Přikryjte je utěrkou a nechejte 20 minut dokynout. Potřete rozšlehaným vejce a posypejte lískoořechovými kostkami.
Pečte v troubě zahřáté na 190 °C, dozlatova. Bude to trvat asi 15 až 20 minut.