Listového těsto je skvělý pomocník v kuchyni. Nejen, že z něj připravíte geniální moučníky, ale také lahodné slané koláče, záviny a chuťovky. Dnes například přinášíme recept na sladko-slanou kombinaci hrušek s nivou, karamelizovanou cibulkou a křupavými ořechy.
Ingredience:
1 plát listového těsta
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička tymiánu
1 hruška
100 g sýru s modrou plísní (niva, gorgonzola)
1 hrst ořechů
vejce na potření
sůl a pepř
Postup:
Cibule pokrájejte na tenké proužky a na olivovém oleji nebo másle je 5 až 10 minut opékejte, aby změkly. Pak je zastříkněte balzamikem, osolte, opepřete, ochuťte tymiánem či rozmarýnem a nechte vychladnout. Přiravte si rozválený plát těsta, ostrým nožíkem nařízněte asi centimetrové okraje, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a střed těsta propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete cibuli, plátky hrušky, kousky sýru a nahrubo nasekané vlašské, pekanové či lískové ořechy. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. Podávejte teplé či studené.