Skořicoví šneci patří mezi osvědčenou sladkou klasiku. Místo těch s bílou polevou ale tentokrát vyzkoušejte ty s jablky a vlašskými ořechy. Dokonalá svačinka či víkendová dobrota.
Ingredience:
1 balíček sušeného droždí
1/4 hrnku vlažné vody
1/4 hrnku cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
3/4 hrnku vlažného mléka
1/2 hrnku oleje + na vytření formy
1 vejce
1 lžička soli
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
4 hrnky hladké mouky
Náplň:
1/3 hrnku másla + na potření
3/4 hrnku třtinového cukru
mletá skořice
2 jablka
naše vlašské ořechy
Postup:
Smíchejte vlažnou vodu, lžičku cukru a sušené droždí. Nechte 5 minut vzejít kvásek. Rozmíchejte si vejce s mlékem, olejem a zbylým cukrem. Přidejte kvásek, sůl, vanilku, muškátový oříšek a 2 hrnky mouky. Nakonec zapracujte zbylou mouku a hněťte do hladka, dokud se těsto nelepí. Dejte ho do velké mísy vytřené olejem, těsto také potřete a mísu přikryjte utěrkou. Nechte cca 2 hodiny kynout na teplém místě, v polovině kynutí ještě jednou propracujte.
Po vykynutí rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Povrch potřete máslem, posypte třtinovým cukrem, skořicí, nastrouhanými (nebo na malé kousíčky nakrájenými) jablky a sekanými vlašskými ořechy. Jeden delší okraj nechte neposypaný. Pevně zaviňte do rolády směrem k neposypanému okraji a nakrájejte na kolečka. Ta rozložte na plech, nechejte mezi nimi místo na nakynutí a potřete rozpuštěným máslem. Půl hodiny nechejte kynout na plechu pod utěrkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut přikryté alobalem a dalších cca 20 minut odkryté. Hotové šneky nechejte vychladnout na mřížce.