Domácí ravioly plněné špenátem, fetou a ořechy. To zní krásně, co? Ravioly jsou skvělé v tom, že jejich příprava je jednoduchá (všechny ingredience smícháte dohromady a z těsta vykrajujete tvary) a že je můžete plnit, čím vás napadne – mletým masem, sýrem, špenátem... Do většiny náplní se hodí i naše ořechy.
Ingredience
3 vejce
cca 80 g vody
250 g semolinové mouky
250 g hladké mouky
+ parmazán na posypání, kousek másla na závěr
Na náplň
1 lžíce másla
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 balení čerstvého špenátu (mohou být i mražené špenátové listy či mražený sekaný špenát)
100 g sýru feta (může být např. i ricotta)
hrst
piniových ořechů (mohly by být i vlašáky)
sůl, pepř
Postup
Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké tuhé těsto, které nechejte zakryté 20 minut odležet. Mezitím si připravte náplň – na másle osmahněte cibulku, přidejte česnek, ořechy a po chvíli i čerstvý špenát. Nechejte dusit. Po pár minutách k tomu přidejte sýr, opepřete, osolte. Společně chvíli duste, poté nechejte vychladnout.
Z těsta vyválejte dvě stejně velké tenké placky. Na jeden plát těsta klaďte lžící náplň, kolem ní těsto potřete rozšlehaným vejcem. Zakryjte druhou částí těsta, mírně mezi náplněmi umačkejte a formičkou nebo nožem vykrajujte ravioly. (Někdo vyválí jen jeden plát a formičkou či speciálním tvořítkem vykrájí kolečka. Do nich dá náplň, kolečka přehne napůl a vidličkou utěsní okraje.) Ty poté vařte 3−4 minuty v osolené vodě. Uvařené ravioly ihned podávejte, nejlépe posypané strouhaným parmezánem a zbylými ořechy. Můžete na ně dát i kousek másla.