Tartaletky jsou naprosto úžasný dezert. Můžete je totiž naplnit jakýmkoli vaším oblíbeným krémem a máte hotovo. Korpusy si klidně můžete udělat den dopředu a v den vaší návštěvy máte hotovo během několika minut. Tartaletky můžete zdobit oblíbeným ovocem, oříškovými krémy nebo ořechy.
Počet porcí: 12 ks
Ingredience
Těsto na košíčky:
200g hladké mouky
50g
mandlové mouky
110g moučkového cukru
10g vanilkového cukru jemně mletého
130g studeného másla
1 polévková lžíce ledové vody
1 vejce velikosti M
Pistáciová ganache:
130g bílé čokolády
50g
pistáciového másla 100%
100g smetany ke šlehání 33%
Smetanový krém:
250ml smetany ke šlehání 33%
450 g mascarpone
Cukr dle chuti
Navíc: Malinový gel,
Pistáciové kostky
Postup
Veškeré suroviny na košíčky vložte do mísy a vypracujte kompaktní, nelepivé těsto. Zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice na hodinku odpočinout. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka a něco větší než jsou formičky na tartaletky.
Kolečka z těsta vložte do vymazaných formiček, zlehka upěchujte, upravte okraje a vložte na 2 hodiny do mrazáku. Tartaletky přikryjte kouskem pečícího papíru nebo papírovým košíčkem na muffiny a vysypte suchými luštěninami, pro zatížení těsta. Poté upečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně zlatavé. Po upečení nechejte chvíli vychladnout a opatrně vyklopte.
Každý základ naplňte malinovým gelem, který je běžně k dostání v téměř každém cukrářském obchodě nebo malinovým džemem.
Na maliny nalijte pistáciovou ganache, kterou připravíte velmi snadno během pár minut. Bílou čokoládu nasekejte na menší kousky, přidejte pistáciové máslo a zalijte horkou smetanou. Míchejte tak dlouho, dokud nebude čokoláda zcela rozpuštěná. Na závěr krátce promixujte tyčovým mixérem.
Takto připravené tartaletky dejte do lednice. Závěrečné zdobení smetanovým krémem přijde na řadu až po zatuhnuté pistáciové vrstvy. To potrvá přibližně dvě hodiny.
Mascarpone a šlehačku dáme do mísy a jen lehce osladíme. Na nižší otáčky vyšleháme hladký, tuhý krém. Pomocí zdobícího sáčku s trezírovací špičkou naneseme na každou tartaletku dostatečné množství krému, ozdobíme pistáciovými kostkami a necháme do druhého dne uležet.