Klasickou českou nádivku všichni jistě znají, takže by to chtělo něco trochu nového. Co třeba kombinaci vlašských ořechů? Tak na tu vám dnes přinášíme recept.
Ingredience:
rohlík 100 g
rmáslo 12.5 g
plnotučné mléko p 175 ml
vlašské ořechy 20 g
čerstvé bylinky hrst
česnek balený 2 stroužku
muškátový oříšek
vejce 1 ks
sůl
pepř
kuřecí játra 40 g
olivový olej extra panenský lžíce
Postup:
Rohlík nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a pečivo na něm dozlatova osmahněte. Vše přesypte do hluboké mísy a zalijte plnotučným mlékem, ve kterém rozšlehejte žloutky. Nechte 15 minut odstát, aby se do pečiva nasákla tekutina. Podle potřeby přilijte mléko, hmota by měla mít podobnou hustotu, jako když zaděláváte houskové knedlíky. Přidejte nasekané bylinky, česnek a muškátový oříšek. Osolte a opepřete podle chuti. Zvlášť vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli a opatrně je zapracujte do směsi. V pánvi rozehřejte olej a 15 minut na něm opékejte kuřecí játra. Nakrájejte je na kousky a přimíchejte do základní směsi i s výpekem. Nakonec přidejte vlašské ořechy. Pekáček o velikosti 25x35 cm vymažte máslem a směs do něj přelijte. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte po dobu 30–40 minut podle výkonu vaší trouby. Před dokončením zapíchněte doprostřed těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, nádivka je rovnoměrně propečená. Nádivku nechte vychladnout, nakrájejte ji na kostky a podávejte k velikonočnímu obědu.