Velikonoce se blíží! S tímto svátkem je spjato i sladké a slané pečení. No a na pečení jsou potřeba oříšky a těch my máme na e-shopu dost. Dnes Vám přinášíme velikonoční recept s mandlemi na tvarohový nekynutý mazanec.
Příprava: 15 min.
Pečení: 35-60 min.
Náročnost: Nízká
Ingredience:
Na těsto:
125 g másla
125 g cukru moučka
3 vejce
500 g polotučného tvarohu v kostce na pečení
500 g hladké mouky
2 sáčky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
kůra z jednoho citronu
50 g
rozinek
4 lžíce rumu
50 g
mandlí
hrst kandovaného ovoce
Na dohotovení:
1 vejce
1 hrst
mandlových plátků
Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a tvaroh a nakonec zapracujte mouku s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou. Pořádně promíchejte a přidejte rozinky nasáklé v rumu (několik hodin předem je do něj namočte nebo společně krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, rychle tak nabobtnají) a nasekané mandle. Pro ještě šťavnatější mazance přidejte i hrst kandovaného ovoce, či kandované kůry. Z těsta vytvarujte na pečicí papír 3 větší nebo až 6 menších mazanců. Navrchu je nastřihněte nebo nařízněte do kříže, celé potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte při 160 °C dozlatova. Malým mazancům stačí kolem 35 minut, velké pak potřebují až hodinu.