Jistě, už jste se vrhli do pečení vánočního cukroví. Možná jste se dívali i na náš blog a hledali inspiraci. Dnes přinášíme recept na vánoční kakaové sušenky s pistáciemi a pistáciovou náplní. Pistácie máme totiž moc rádi, zářivě zelená barva pistácii je navíc na čokoládě krásnou ozdobou.
Počet porcí: 21 sušenek
Příprava: 60 minut + tuhnutí přes noc
Ingredience
Sušenky:
140 g másla, pokojové teploty
140 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 velký žloutek (bílek si nech na pomazání)
160 g hladké mouky
35 g kakaa holandského typu, prosetého
½ lžičky jemné mořské soli
60 g hrubě nasekaných pistácií
Náplň:
40 g bílé čokolády
3 lžíce pistáciového másla
1 lžíce moučkového cukru
špetka mořské soli
Postup:
Troubu předehřej na 180°C. Plech vylož pečicím papírem. Změklé máslo přendej do mísy od robota, přidej cukry a pomocí nástavce „K“ vyšlehej v hladký nadýchaný krém. Poté zašlehej žloutek (bílek si nech stranou).
Mouku smíchej s kakaem a solí. Přidej k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšlehej těsto. Nemělo by se drobit (pokud ano, přidej po lžičce mléka). Těsto ještě na lehce pomoučněné ploše rukama vypracuj. Odebírej po cca 25 g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválej v dlani kuličku. Přendej na plech. Uprostřed udělej důlek. Ze stran pomaž bílkem a obal v nasekaných pistáciích.
Peč v troubě 10–12 minut podle velikosti. Přendej na kuchyňskou mřížku a nech zcela vychladnout. Mezitím si připrav náplň. Ve vodní lázni rozpusť bílou čokoládou, odstav, vmíchej do ní pistáciové máslo, moučkový cukr a sůl. Pomocí lžíce utři tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnícím sáčkem naplň „důlky“ sušenek a nech v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny). Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů.