Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí na vánočním stolu dopřát něco trochu jiného, ale přitom stále v duchu tradičních vánočních cukrovinek. Jednoduchá příprava a krásný výsledek zaručují, že si toto cukroví oblíbí celá rodina, a navíc se skvěle hodí jako dárek pro vaše blízké.
Suroviny na cukroví
210 g másla
100 g třtinového moučkového cukru
½ lžičky jemné mořské soli
1 žloutek
300 g hladké mouky + na pomoučnění plochy
60 g pekanové mouky + na podsypání pekanové ořechy, nasekané, na ozdobu
Suroviny na polevu
100 g třtinového moučkového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce šťávy z citronu
špetka mořské soli
3-4 lžíce teplé vody
Postup
Odvažte si studené máslo, přendejte ho do rendlíku a přiveďte k varu. Následně stáhneme na střední teplotu a za pravidelného míchání (tak, aby se nám to nepřipálilo) vaříme, dokud máslo nezačne hnědnout (potrvá to asi 7 minut). Pozor nepřepalte to! Odstavte a nechte vychladnout, sem tam promíchejte lžící. Pak ještě na chvíli dáme máslo do ledničky nebo ven (pokud je tam zima) a necháme ztuhnout. Jen tak, aby bylo roztíratelné. Máslo přendejte do mísy od robota. Přidejte moučkový cukr, sůl a žloutek. Pomocí metly ve tvaru „K“ při středních otáčkách vypracujte hladký krém. Poté postupně přidávejte pekanovou mouku a hladkou mouku a vypracujte hladké těsto. Chvilku to potrvá, mělo by se oddělovat od krajů misí, ale i tak bude ještě trošku lepivé.
Na lehce pomoučněné ploše (můžete přidat i trošku pekanové mouky) ještě propracujte rukama těsto, rozdělte ho na dvě stejné části a vytvarujte z nich menší koule. Každou zabalte do potravinářské fólie a nechte ideálně přes noc v ledničce odpočívat. Troubu předehřejte na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plechy vyložte pečicím papírem. Vyndejte první část těsta a nechte ho při pokojové teplotě povolit. Vyválejte ho na plát silný asi 2 mm. Vykrájejte libovolné tvary, přendejte na plech kousek od sebe. Pečte lehce „dorůžova“ asi 20 minut. Poté nechte na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Mezitím upečte cukroví z druhé části těsta. Nechte vychladnout. Připravte si polevu. V misce pomocí lžíce utřeme cukr s medem, šťávou z citronu, solí a postupně přidáváme teplou vodu. Utřeme jemnou polevu, která nesmí být moc hustá ani tekutá. Ozdobte upečené (vychladlé) cukroví polevou, a ještě posypte nasekanými pekanovými ořechy. Nechte zcela ztuhnout. Uložte na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké. Počítejte, že to zabere tak 14–21 dní.