Velikonoční období přináší nejen radostné chvíle strávené s rodinou, ale také možnost zkoušet nové recepty a připravovat lahodné dezerty. Tento rok si připravte klasického velikonočního beránka s přídavkem ořechů, který dodá této tradiční pochoutce neodolatelnou chuť a dokonalou texturu.
Suroviny
250 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
50 g mletých ořechů (například vlašských, lískových nebo mandle)
Ořechy na ozdobení (celé ořechy nebo mandle)
Postup
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu ve tvaru beránka, kterou vymažte máslem a vysypte moukou. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte mleté ořechy. V jiné míse utřete máslo s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce a dobře promíchejte. Pak přidávejte suché ingredience do mísy s máslem a vejci a vypracujte hladké těsto. To vlijte do formy a uhlaďte povrch. Ozdobte povrch těsta celými ořechy nebo mandlemi, které vtiskněte do tvaru beránka. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud není beránek zlatavý a pečený. Nechte beránka vychladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte. Podle chuti můžete beránka ještě ozdobit polevou nebo pudrem a servírovat.