Jaký je rozdíl mezi vánočními a velikonočními perníčky? Když máte dobré a osvědčené těsto, tak jen ve formičkách, kterými vykrajujete. Recept, který dnes přinášíme, nezklame – medové perníčky jsou chutné, měkké hned po upečení a vydrží dlouho čerstvé.
Ingredience
Těsto:
400 g hladké mouky
140 g
cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
Na potřebí:
1 vajíčko
Zdobení:
150g
hořkých čokoládových pecek
smetana na vaření
lyofilizované ovoce – my použili
lyofilizované jahody
Postup
Nejprve si na vál prosejeme všechny suché přísady. Pak v nich uděláme důlek, do kterého přidáme nakrájené povolené máslo, vejce a med. Ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Hotové těsto by mělo být měkké a poddajné. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme odležet v lednici, klidně i přes noc.
Troubu předehřejeme na 170°C a plechy na pečení (nejméně dva) vyložíme pečícím papírem. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme požadované tvary a přeneseme je na plech. Pečeme 8-10 minut, ihned po vytažení z trouby potíráme na horní straně rozšlehaným vajíčkem. Díky tomu budou mít perníčky krásný lesk.
Vychladlé perníčky polejeme rozpuštěnou čokoládou se smetanou na vaření – smetany přidejte podle toho, jak se vám čokoláda bude zdát hustá. Na polévání by měla být řidší. Nakonec posypeme rozdrobenými lyofilizovanými jahodami.