Co připravit na Velikonoce kromě beránka a mazanců? Máme pro vás tip, recept na mini hnízda na způsob Pavlova. Odlehčete je krémem s lyofilizovaným ovocem a nezapomeňte na velikonoční zdobení. Recept pro vás vytvořila Slepičárna blog.
Počet kusů: asi 10 pusinek o průměru přibližně 7 cm
Příprava: 2 hodiny
Suroviny na pusinky:
5 bílků z vajec velikosti M (4 z vajec velikosti L)
225 g
moučkového cukru
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička kukuřičného škrobu
Suroviny na krém:
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
2 lžíce
moučkového cukru
2-3 lžíce měkkého plnotučného tvarohu
lyofilizované ovoce (
maliny,
jahody)
velikonoční ozdoba ze
mandle v mléčné čokoládě se skořicí,
mandle v čokoládě s příchutí tiramisu,
mandle v čokoládě Vienna a
lyofilizovaný černý rybíz v jogurtové polevě
Postup:
Troubu si předehřejeme na 100 °C na horkovzdušný program. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Oddělené bílky (nesmí tam být ani trochu žloutku) přendejte do čisté a suché mísy od robota.
Pomocí balónové metly vyšlehejte tuhý sníh, chvilku to potrvá! Pak postupně přidávejte vždy po lžíci moučkového cukru. Stojí za to si počkat! Nakonec přidejte nejprve lžičku octa a poté kukuřičného škrobu. Sníh na pusinky bude krásně lesklý a tuhý.
Pomocí dvou lžic tvarujte na plechy pusinky (na každou vám bude stačit 2 lžíce sněhu). Ideálně tak, aby měly tvar ptačího hnízda. Mohou být i vyšší. Přendejte do trouby a nech 45 minut „péct“. Jakmile budou zvenku lehce narůžovělé a pevné, jsou hotové. Vypněte troubu. Pusinky nechte ještě v troubě sušit 30 minut. Poté plechy přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Smetanu nalijte do čisté mísy od robota. Pomocí balónové metly vyšlehejte šlehačku (při střední rychlosti), poté přidejte postupně dvě lžíce moučkového cukru. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujte v ruce nadrolené lyofilizované ovoce.
Vychlazené pusinky ozdobte krémem, přidejte velikonoční zdobení například v podobě mandlí v čokoládě a lyofilizovaného ovoce. Ihned podávejte. Dobrou chuť.