U nás jsou známé také jako větrníky. Díky jemnému, hebkému odpalovanému těstu však procházejí v mnoha podobách všemi světovými kuchyněmi. V Česku patří mezi jedny z nejklasičtějších a nejoblíbenějších dezertů. Dnes vám na ně přinášíme recept s trochu netradičním, ale za to velmi chutným arašídovým krémem.
Ingredience:
na odpalované těsto:
300g vody
150g másla
150g hrubé mouky
špetka soli
4 menší vejce – pokojové teploty
na krém:
650g mascarpone
50-100ml smetany ke šlehání (minimálně 33%)
180g
arašídového másla
Cukr nebo med dle chuti
Arašídové kostky v cukru Alika
Postup:
Na mírném ohni a za stálého míchání rozpusťte máslo ve vodě. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku se špetkou soli a míchejte. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nespojí. Ve chvíli, kdy se vytvoří hladká, lesklá hmota a na dně hrnce se bude tvořit tenký povlak z mouky, můžete stáhnout kastrůlek stranou z ohně a dát odpalované těsto zchladnout.
Těsto si obvykle předělávám do mísy kuchyňského robota a vždy ještě chvíli míchám, aby se odpařila přebytečná tekutina.
Jakmile bude těsto zchladlé na pokojovou teplotu, začněte přidávat vejce. I vejce musí být v pokojové teplotě - nikdy nepřidávejte vejce vytažená z lednice! Vajíčka vmíchávejte postupně, jedno po druhém a to vždy až se vejce důkladně zašlehá a hmota s vejcem se dokonale smísí.
Pomocí cukrářského sáčku s vhodnou trezírovací špičkou, stříkejte na plech jednotlivé věnečky a posypejte je troškou arašídových kostek v cukru. Mezi věnečky nezapomeňte dělat dostatečně velké mezery. Těsto dost vyběhne, tak ať se vám zákusky nespojí v jeden.
Troubu vyhřejte na 200 stupňů a vložte do ní plech s věnečky. Troubu v žádném případě neotvírejte. Po 10 minutách pečení stáhněte teplotu na 180stupňů a pečte dalších 10 minut.
Po upečení nechte věnečky vychladnout, poté je podélně prořízněte, naplňte arašídovým krémem a nechejte pár hodin odležet.
„TIP: Při plnění jsem arašídový krém ještě důkladně posypala arašídovými kostkami v cukru.“
Mascarpone vyšlehejte spolu s arašídovým máslem. Postupně, za stálého šlehání přilévejte smetanu. Krém musí být krásně hladký a nadýchaný. Dle chuti oslaďte moučkovým cukrem nebo medem.